>> Hvordan feier katolikker Påsken ...

  Utskriftsvennlig versjon 

Hvordan feirer katolikker Påsken

.... i Colombia


I Colombia, som i alle katolske land, er Påske en stor høytid. Både fastetid og Påske er preget av spanske katolske tradisjoner, påskefeiring varierer fra landsdel til landsdel. Landet er delt i fem store regioner med store forskjeller. I noen regioner er høytiden storartet, som i byen Popayán, kjent for sin tradisjonelle feiring av Den stille uke og Påsken.

Det er over tredve år siden jeg reiste fra mitt land, så mye hor forandret seg. Men jeg kon fortelle hvordan man feiret Påske da jeg vokste opp.

Under fastetiden (lo Cuaresma) var alle bilder og ikoner i kirkene dekket med en lilla duk. Man tok fasten på alvor og holdte strengt på den. På skolene var det vonlig at elevene deltok på retretter før Den Stille uke.

De tre første dagene av denne uka brukte man til å rense seg. Man skriftet og kjøpte seg nye klær, som man brukte på Skjærtorsdag. Man skulle være et nytt menneske både på kropp og sjel.

Skjærtorsdag var en stor dag. Dagen begynte med en lang Gudstjeneste. Nesten alle mennesker tok imot nattverd. Etter messen var det Nattverdtilbedelse. I de aller fleste kirker lagde man store og praktfulle arrangementer, med blomster og lys. Et fyrverkeri av farger, lys og dufter. Det var en tradisjon å gå rundt og besøke flest mulig monumentos, som vi kalte disse arrangementene. Kirkene var åpne til sent på kvelden.

På langfredag ble det arrangert store korsveiprosesjoner med pasos (representasjoner av Kristi lidelseshistorie).

Påskeaften gikk vi på Påskenattsmesse, som ble innledet med inngangsprosesjonen med påskelyset. Gudstjenesten varte i ca. to timer. Deretter kunne man gå ut av kirken og juble fordi det var Påske.

Vi ønsket hverandre ! Felices Pascuas de Resurrección !

Maria Mercedes Brekke (Colombia)

 ........ i Portugal

Jeg ble bedt om å skrive litt om Påsken i mitt land. Det er stor forskjell å feire Påske mellom Portugal og Norge - et katolsk og et luterskland.
For oss er Påsken en veldig stor høytid. Det er kirketid. Den stille uken er forberedelser til selve Påskedagen med sin spesielle mot og

Skjærtorsdag og langfredag med sin pilegrimsreise gjennom sju kirker, korsveien, prosesjon, høymesser med fotvaskeseremoni og på kvelden noen steder en forestilling om Jesus lidelse og død. De siste forberedelsene finner sted på lørdag, da påskedagen er en familiedag. Hele familien, store og små, unge og gamle er sammen for å spise påskelam, fylt med krydder, innmat og nøtter og stekt i ovnen. På landet kan lammet stekes i bakerens ovn, noe som gir en veldig spesiell smak. Som dessert, det mest tradisjonsrike er "Toucinho do ceu" (himmelsk........), laget av eggedosis og mandler. I Nor-Portugal brukes "Fatias dourodas" (gyldne skiver) laget av loff skiver dyppet i melk og deretter i pisket egg og kokt i olje et par minutter. De drysses med kanel og sukker og serveres med Portvin. Hmmmm!

Middagen er lang og hyggelig og etter på er det kaffe med trodisjonelle småkoker.

Vi utveksler små gaver, mandel konfekt. Disse finnes i olle varianter noe er sukkertøyfigurer med likør i, brente mandler osv. Barna får Påskegg. Fille hjem må ha en "Folar do Poscuo" (Påske rede) et spesielt brød bakt med egg og fylt med kjøtt- vilt, svin, høns.
I midten er det dekorert med egg malt i forskjellige farger.

av Esmerolda Johansen

 

Tilbake


Sist oppdatert 11.04.2004 av webmaster