Hvordan feirer katolikker Påsken
.... i Colombia
I Colombia, som i alle katolske land, er Påske en stor høytid. Både
fastetid og Påske er preget av spanske katolske tradisjoner, påskefeiring
varierer fra landsdel til landsdel. Landet er delt i fem store regioner med
store forskjeller. I noen regioner er høytiden storartet, som i byen
Popayán, kjent for sin tradisjonelle feiring av Den stille uke og Påsken.
Det er over tredve år siden jeg reiste fra mitt land, så mye hor forandret
seg. Men jeg kon fortelle hvordan man feiret Påske da jeg vokste opp.
Under fastetiden (lo Cuaresma) var alle bilder og ikoner i kirkene dekket
med en lilla duk. Man tok fasten på alvor og holdte strengt på den. På
skolene var det vonlig at elevene deltok på retretter før Den Stille uke.
De tre første dagene av denne uka brukte man til å rense seg. Man skriftet
og kjøpte seg nye klær, som man brukte på Skjærtorsdag. Man skulle være et
nytt menneske både på kropp og sjel.
Skjærtorsdag var en stor dag. Dagen begynte med en lang Gudstjeneste.
Nesten alle mennesker tok imot nattverd. Etter messen var det
Nattverdtilbedelse. I de aller fleste kirker lagde man store og praktfulle
arrangementer, med blomster og lys. Et fyrverkeri av farger, lys og dufter.
Det var en tradisjon å gå rundt og besøke flest mulig monumentos, som vi
kalte disse arrangementene. Kirkene var åpne til sent på kvelden.
På langfredag ble det arrangert store korsveiprosesjoner med pasos
(representasjoner av Kristi lidelseshistorie).
Påskeaften gikk vi på Påskenattsmesse, som ble innledet med
inngangsprosesjonen med påskelyset. Gudstjenesten varte i ca. to timer.
Deretter kunne man gå ut av kirken og juble fordi det var Påske.
Vi ønsket hverandre ! Felices Pascuas de Resurrección !
Maria Mercedes Brekke (Colombia)
........ i Portugal
Jeg ble bedt om å skrive litt om Påsken i mitt land. Det er stor
forskjell å feire Påske mellom Portugal og Norge - et katolsk og et
luterskland.
For oss er Påsken en veldig stor høytid. Det er kirketid. Den stille uken
er forberedelser til selve Påskedagen med sin spesielle mot og
Skjærtorsdag og langfredag med sin pilegrimsreise gjennom sju kirker,
korsveien, prosesjon, høymesser med fotvaskeseremoni og på kvelden noen
steder en forestilling om Jesus lidelse og død. De siste forberedelsene
finner sted på lørdag, da påskedagen er en familiedag. Hele familien, store
og små, unge og gamle er sammen for å spise påskelam, fylt med krydder,
innmat og nøtter og stekt i ovnen. På landet kan lammet stekes i bakerens
ovn, noe som gir en veldig spesiell smak. Som dessert, det mest
tradisjonsrike er "Toucinho do ceu" (himmelsk........), laget av eggedosis
og mandler. I Nor-Portugal brukes "Fatias dourodas" (gyldne skiver) laget
av loff skiver dyppet i melk og deretter i pisket egg og kokt i olje et par
minutter. De drysses med kanel og sukker og serveres med Portvin. Hmmmm!
Middagen er lang og hyggelig og etter på er det kaffe med trodisjonelle
småkoker.
Vi utveksler små gaver, mandel konfekt. Disse finnes i olle varianter noe
er sukkertøyfigurer med likør i, brente mandler osv. Barna får Påskegg.
Fille hjem må ha en "Folar do Poscuo" (Påske rede) et spesielt brød bakt
med egg og fylt med kjøtt- vilt, svin, høns.
I midten er det dekorert med egg malt i forskjellige farger.
av Esmerolda Johansen
|