>> Nytt orgel i kirken..

  Utskriftsvennlig versjon 

Nytt orgel i kirken
Av Kjell Ivar Maudal

En kirke uten orgel?

Musikk og sang er viktig for livet i kirken. 

I høymesser, gravferder, vigsler og ved andre kirkelige handlinger hører orgelet med for å støtte menighetssangen.
Orgelet (lat. organum) er et gammelt instru-ment. I sin nuværende utforming er det kjent fra ca 1350, men er i prinsippet mye eldre.
I vår kirke har det, fra opprettelsen i 1899 og frem til i dag, vært flere orgler. Fra det enkle ”tråorgtlet” til flere varianter av elektroniske orgler der den tekniske tilstanden har vært svært dårlig. Ønsket har hele tiden vært å få et nytt og godt orgel i kirken. I denne forbindelse ble det bestemt at det skulle opprettes et orgelfond. På flere måter har man forsøkt å samle inn penger til orgel-fondet, men med varierende hell. Ved årskiftet 2002/2003 var orgelfondet på kr 461 628. Skulle man samle inn til et nytt pipeorgel ville man trenge ca 2 – 3 mill.kr., noe som ville tatt mange år. Skulle vi vente og fortsette å bruke ”primitive” digital-orgler? 

Det trengs nytt orgel i kirken.

Vi kunne ikke vente. Det orgelet som var i bruk i kirken ville ikke fungere stort lenger. Menighetsrådet bestemte da å sette ned en orgelkommite bestående av sognepresten, domorganist Helge Landmark, vår egen organist Ian Robertson og artikkelforfat-teren. I mars 2003 fikk menigheten tilbud om å overta et eldre pipeorgel fra Kjell Brodersen på Konnerud og orgelkommiteen reiste på befaring. Befaringen viste at det måtte omfattende reperasjoner til dersom orgelet skulle monteres i kirken. Vi inn-hentet i denne forbindelse ekspertuttalelse fra orgelbygger Spigseth, som hadde hatt vedlikeholdsansvaret for orgelet. Det viste seg at totalprisen ved å flytting, demon-tering og montering med mer, vill bli mye mer en hva vi hadde av midler i fondet. Vi måtte også beregne kostnader i forbindelse med årlig vedlikehold, stemming med mer. I tillegg ville ”levetiden” på orglet være usik-ker. Orgelkommiteen kontaktet flere firmaer og fikk tilsend brosjyrer, blant annet for nye digitale orgler. Etter å ha vurdert flere typer digitalorgler reiste vi på befaring til firma Norsk musikk i Oslo, som forhandler Allen digital-orgel. Etter å ha fått orientering om de forskjellige typer digital-orgel, fikk vår organist prøvespille de forskjellige orgel-typer. Valget var enkel, vi bestemte oss for digital-orgel AP-17e fra Allen.

Digital orgel, hva er det?

Kort kan dette forklares med følgende. 

Et digitalt orgel baserer alle stemmer på originalopptak av mange typer orgelpiper som finnes på produsentens lager, eller opptak i kirker over store deler av verden. Dette kalles SAMPLING. Allen var den første som presenterte denne lydteknologien i 1969. Andre produsenter kom først med denne teknologien på 80-tallet og måtte forholde seg til en rekke av de hovedpatenter Allen har på digitallyd. Et digitalt orgel betjenes med manualer og pedaler. Registrene (klangene) betjenes også som på et pipeorgel. Lyden fra det digitale orgelet blir spred gjennom høytalere montert i kirken.
 
Det digital-orgelet vi valgte har også muligheter for utvidelse med ”riktige” orgelpiper. Dette betyr at vi ved siden av å ha et godt digital-orgel, også vil få et pipeorgel i kirken. I tillegg vil det bli montert et kabinett, der pipene blir synlige som på et ordinært pipeorgel. Høytalere vil da bli skult bak kabinettets fasade. 

Som nevnt, musikk og sang er viktig for livet i kirken, og et slikt instrument vi har fått vil bli et stort aktivum for vår kirke.

Organist Ian Robertson spiller på vårt nye orgel. 

 

Tilbake


Sist oppdatert 11.04.2004 av webmaster